Philips HeartStart AED’s kunnen mogelijk geen schok afgeven.

Geplaatst door AED.nl op 4 december 2013 in AED Nieuws | Reageer als eerste!

HeartStart eerste Hulp AED

De Amerikaanse toezichthouder op de gezondheidszorg (FDA) zegt dat bepaalde defibrillatoren van Philips mogelijk niet altijd een levensreddende schok kunnen geven. Het gaat om defibrillatoren van het type HeartStart home, HS-1 en HeartStart FRx geproduceerd tussen 2005 en 2012. In september 2012 riep Philips circa 700.000 apparaten terug na een storing. Daarna zijn de AED’s door de Amerikaanse toezichthouder onderzocht. Nu blijkt dat de apparaten inderdaad mankementen kunnen vertonen.

Volgens Cees Thijssen van AED.nl gaat het waarschijnlijk om een zeer klein deel van de apparaten waar deze problemen daadwerkelijk optreden. Hij vertelt: “Wij controleren jaarlijks honderden van deze AED’s waarbij wij met een simulator de AED een echte schok laten afgeven, hierbij hebben onze servicemedewerkers nog nooit problemen ervaren”. Het gaat hier om wereldwijd de meest verkochte AED die al circa tien jaar op de markt is. Thijssen vervolgt: “Alleen in Nederland zijn er al tienduizenden verkocht waarvan bij ons geen incidenten bekend zijn van haperende AED’s”

Voorlopig is het afwachten op de verdere instructies van Philips. Tot die tijd kunnen de HeartStart AED’s gewoon gebruikt worden. Het is altijd goed om regelmatig de status van de AED visueel te controleren. Hierbij controleert men of het controlelampje groen knippert en of de elektroden nog in orde zijn. Mocht uw AED tijdens één van de zelftesten een storing detecteren dan knippert het lampje rood en klinkt er een auditief signaal.  Zie ook het in 2012 afgegeven veiligheidsadvies. In het uitzonderlijke geval dat de AED een storingsmelding geeft tijdens een inzet is het advies om de batterij te verwijderen en te herplaatsen.

 

 

 

Reageren