Niks mis met meeste Philips HeartStart AED’s

Geplaatst door AED.nl op 9 december 2013 in AED Nieuws, Update's & recalls | Reageer als eerste!

Philips HeartStart AED aan de muur met pictogramPhilips HeartStart AED aan de muur met pictogram

Philips HeartStart AED  kan gerust aan aan de muur blijven hangen.

In tegenstelling tot de alarmerende berichtgeving in de Nederlandse media over de problemen met de Philips HeartStart AED’s is er in de praktijk geen reden tot paniek. Diverse kranten en televisiezenders brachten het nieuws dat deze veelverkochte AED’s mogelijk niet in staat zouden zijn om een schok af te geven. Daarbij kwam het advies om in afwachting van een omruiling het apparaat voorlopig wel in gebruik te houden. Direct daarop meldde enkele tientallen verontruste klanten zich bij hun AED leverancier. Het blijkt echter te gaan om een zogenaamde “storm in een glas water”.

Uit een bericht op de website van Philips blijkt het te gaan over een storing die onder extreem zeldzame omstandigheden kan voorkomen. Het probleem ligt aan  een weerstand (een elektrisch onderdeel) dat defect kan raken na de maandelijkse zelftest. Tijdens deze uitgebreide zelftest wordt ook een interne schok afgegeven om het elektrische circuit te testen alsof het een echte inzet is. Deze realistische zelftest doet de HeartStart AED juist om levensbedreigende problemen te voorkomen bij een daadwerkelijke inzet. Direct hierop volgt een storingsmelding met  drievoudige piepjes en zal het controlelampje rood knipperen.

In dat geval dient de gebruiker contact op te nemen met de leverancier en wordt de AED direct vervangen door een nieuw exemplaar. Op dit moment zijn slechts 61 toestellen met dit probleem geretourneerd op ongeveer 605.000 geleverde HeartStart AED’s. Voor zover bekend is deze storing ook alléén voorgekomen direct na de zelftest en nimmer bij een daadwerkelijke inzet. Er zijn dus ook géén gevallen bekend dat een haperende AED’s hebben geleid tot levensbedreigende problemen.

Juist door al deze commotie is het weer eens goed te realiseren dat een AED is gemaakt van gevoelige elektronica waarop men moet kunnen vertrouwen als mensenlevens op het spel staan. Uit de reactie van Philips en het persbericht van de FDA blijkt maar weer eens dat men deze verantwoordelijkheid ook uiterst serieus neemt en bij de minste afwijking direct afdoende maatregelen neemt. Het is maar de vraag of dat ook gebeurt bij defibrillatoren die niet aan deze strenge regelgeving voldoen. Daarnaast meldt Cees Thijssen van www.aed.nl dat de kans dat een AED weigert door onvoldoende onderhoud vele malen groter is dan dat deze hapert door productiefouten of andere intrinsieke problemen.

Lees hier de officiële reactie van Philips:  Verklaring Philips HeartStart AED’s

Lees hier het persbericht van de FDA:  FDA Safety Communication

Reageren