Start van uniek AED-project in Lisse

Geplaatst door AED.nl op 11 juli 2017 in AED Nieuws | Reageer als eerste!

Groepsfoto Lisse HartveiligOp 4 juli j.l. vond de kick-off van ‘Lisse Hartveilig’ plaats, een uniek project op het gebied van hartveiligheid. Voor dit project zijn 29 burgerhulpverleners uit de gemeente Lisse uitgerust met een ‘eigen’ AED voor de duur van twee jaar. De filosofie achter ‘Lisse Hartveilig’ is dat burgerhulpverleners direct de juiste hulp kunnen bieden bij een reanimatie in hun omgeving, waardoor naar verwachting de overlevingskans sterk zal toenemen.

‘Lisse Hartveilig’ is een initiatief van Cees Thijssen, eigenaar van PreSafe bv uit Lisse. Een van de grootste AED leveranciers in Nederland, dat dit jaar haar 20-jarig jubileum viert. Het idee van Thijssen komt voort uit jarenlange ervaring waarbij wordt gezien dat de meeste AED’s op de ‘verkeerde’ plekken hangen. In Nederland hangen meer dan 100.000 AED’s, waarvan het overgrote deel hangt bij openbare gebouwen, bedrijven en sportverenigingen. Uiteraard een goed begin, maar 70% van de hartstilstanden vindt thuis plaats en juist daar hangen géén AED’s.

Terwijl er in het hele land vele goede projecten op het gebied van hartveiligheid van start gaan, is Thijssen ervan overtuigd dat er een andere, effectievere én goedkopere manier is om mensenlevens te redden. Bij projecten als Hartveilig Wonen en HartslagNu wordt in geval van een reanimatie door de meldkamer een melding gestuurd naar burgerhulpverleners die zich in de omgeving van het slachtoffer bevinden. Een deel van deze mensen wordt direct naar het slachtoffer gestuurd om te reanimeren en een ander deel naar AED’s die ergens in de buurt hangen. Het ophalen van deze AED’s neemt kostbare tijd in beslag, want na iedere minuut dat het hart nog geen schok krijgt, daalt de overlevingskans van het slachtoffer met 10%. Uit onderzoek is gebleken dat een burgerhulpverlener er gemiddeld 9 minuten over doet voor het toedienen van de eerste schok, deze is dan vaak net later dan de First Responder (politie, brandweer). “Hoe kan dit sneller?” vroeg Thijssen zich af.

Waarom gemotiveerde burgerhulpverleners niet uitrusten met een eigen AED, zodat ze na een oproep van Hartveilig Wonen direct naar het slachtoffer kunnen gaan om zo snel mogelijk de levensreddende schok toe de dienen? Dat scheelt kostbare tijd, waardoor de overlevingskansen toenemen, bedacht Thijssen. En zo ontstond het idee achter ‘Lisse Hartveilig’.

Naar aanleiding van een oproep aan Lissenaren om zich aan te melden voor dit unieke project via de website www.lissehartveilig.nl, zijn uit alle aanmeldingen uiteindelijk 29 AED-hulpverleners uitgenodigd voor de start van ‘Lisse Hartveilig’. Deze 29 mensen zijn tijdens de kick-off avond in de Proeverij in Lisse, voorzien van alle middelen die zij nodig hebben om levens te gaan redden. Na een mooie avond met zeer gemotiveerde deelnemers zijn de burgerhulpverleners met hun AED huiswaarts gekeerd. Wat Lisse, dankzij de geografische spreiding van de AED-hulpverleners, momenteel de meest hartveilige gemeente van Nederland maakt!

Reageren