Uniek AED-project van start in Lisse

Groepsfoto Lisse Hartveilig

Afgelopen dinsdag is in Lisse een uniek project op het gebied van hartveiligheid van start gegaan. Tijdens de kick-off van 'Lisse Hartveilig' werden 29 burgerhulpverleners uitgerust met een 'eigen' AED voor de duur van twee jaar. Het idee hierachter is dat deze burgerhulpverleners bij een melding van een reanimatie in de omgeving, sneller met AED ter plaatste zijn en dus direct de juiste hulp kunnen bieden. Naar verwachting zal de overlevingskans hierdoor sterk toenemen.

'Lisse Hartveilig' is een initiatief van Cees Thijssen, eigenaar van PreSafe bv uit Lisse. Eén van de grootste AED leveranciers in Nederland, dat dit jaar haar 20-jarig jubileum viert. Het idee van Thijssen komt voort uit jarenlange ervaring waarbij wordt gezien dat de meeste AED’s op de ‘verkeerde’ plekken hangen. In Nederland hangen meer dan 100.000 AED’s, waarvan de meeste bij openbare gebouwen, bedrijven en sportverenigingen hangen. Uiteraard een goed begin, maar 70% van de hartstilstanden vindt thuis plaats en juist daar hangen géén AED’s. 

In Nederland worden veel projecten op het gebied van hartveiligheid gestart waarbij in geval van een reanimatie vanuit de meldkamer een melding wordt gestuurd naar burgerhulpverleners die zich in de omgeving van het slachtoffer bevinden. Een deel van deze mensen wordt direct naar het slachtoffer gestuurd om te reanimeren en een ander deel wordt op pad gestuurd een AED te halen. Het ophalen van deze AED’s neemt echter kostbare tijd in beslag, want na iedere minuut dat het hart nog geen schok krijgt, daalt de overlevingskans van het slachtoffer met 10%. Uit onderzoek is gebleken dat een burgerhulpverlener er gemiddeld 9 minuten over doet voor het toedienen van de eerste schok, dat is dan vaak ook net later dan de First Responder (politie, brandweer). Thijssen is ervan overtuigd dat er een effectievere én goedkopere manier is om ervoor te zorgen dat burgerhulpverleners sneller de levensreddende schok toe kunnen dienen die nodig is bij een hartstilstand.

"Als burgerhulpverleners worden uitgerust met een eigen AED kunnen zij bij een oproep van Hartveilig Wonen direct met defibrillator naar het slachtoffer gaan. Dit scheelt kostbare tijd en zo kan er sneller een schok worden toegediend waardoor de overlevingskansen stijgen." aldus Thijssen. Om dit te bewijzen besloot hij het project 'Lisse Hartveilig' te starten.

Na een oproep aan Lissenaren om zich voor dit unieke project aan te melden via www.lissehartveilig.nl, zijn er uiteindelijk 29 AED-hulpverleners uitgenodigd voor de kick-off avond. Deze vond plaats op 4 juli j.l. in de Proeverij in Lisse, een prachtige locatie welke eigenaar Ad Baaij ter ondersteuning van dit initiatief kosteloos ter beschikking had gesteld. Ook ervaren ambulanceverpleegkundige én Lissenaar Frans ten Haven droeg zijn steentje bij en gaf, samen met Cees Thijssen, op inspirerende wijze een presentatie en demonstratie aan de groep gemotiveerde burgerhulpverleners. De avond werd afgesloten met de officiële uitreiking van de AED's en een groepsfoto, waarna de deelnemers met hun AED huiswaarts keerde. Dankzij de geografische spreiding van de AED-hulpverleners kan Lisse toch wel de meest hartveilige gemeente van Nederland genoemd worden!