Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een AED?

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat het hart van slachtoffers van een hartstilstand (circulatiestilstand) m.b.v. elektroschokken weer op gang kan brengen. In de eerste minuten na een hartstilstand is er doorgaans sprake van een ritmestoornis. Het hart staat dus niet stil, maar beweegt in een ongecoördineerd ritme, waardoor het bloed niet meer wordt rondgepompt. Door toediening van elektroschokken kan het normale ritme weer worden hersteld. Hoe sneller hulp met de defibrillator geboden wordt, hoe groter de kans op overleven zonder blijvende schade aan hersenen en andere organen. Doordat het apparaat zelf aangeeft wat er moet gebeuren, kan het ook gebruikt worden door niet-professionele hulpverleners.

Kan ik als leek een AED bedienen?

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is gemaakt voor gebruik door vrijwel iedereen. Door de gesproken instructies op te volgen is bediening ook voor leken geschikt. Aanbevolen is een (korte) instructie te volgen om de AED beter en sneller te kunnen toepassen. Onderzoeken hebben bewezen dat na een hartstilstand een snel toegepaste defibrillatie de overlevingskans enorm verhoogt. Het maakt niet uit wie de defibrillatie toepast. Het gaat er om dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Leveren jullie ook in België?

Jazeker, wij leveren AED's en accessories in Nederland en België. Klanten uit België kunnen eenvoudig online betalen met Mr. Cash. Op dit moment hebben wij nog geen franstalige medewerkers in dienst en kunnen wij klanten alléén te woord staan in het Nederlands (Vlaams) en Engels.

Is een AED gevaarlijk?

Nee, een AED is ongevaarlijk. Een AED zal alleen een schok afgeven (de stroom is vergelijkbaar met schrikdraad) als er door de AED ventrikelfibrillatie wordt vastgesteld. Een schok toedienen op een persoon met een normaal hartritme is dus technisch onmogelijk.

Is een AED verplicht?

Voor de meeste bedrijven is het aanwezig hebben van een AED nog geen keiharde verplichting. Toch is het vanuit de ARBO-wet een verplichting dat de werkgever zorgt voor de veiligheid en welzijn van de werknermers en de bezoekers. Vauit dat perspectief is het aanschaffen van een AED een logische investering. Bedrijven en instellingen met een verhoogd risico zoals sportscholen, maar ook zorgcentra, tandartsen zijn inmiddels wel aan hun stand verplicht om de juiste behandling te kunnen garanderen bij een hartstilstand en daarom een AED beschikbaar moeten hebben.

Hoe bedrijfszeker is een AED?

De AED’s die wij aanbieden zijn ontwikkeld door AED producenten met een gedegen kennis op het gebied van hartreanimatie-apparatuur. De AED’s controleren zichzelf regelmatig d.m.v. zelftests op bedrijfszekerheid en voldoen aan de strengste eisen.

Zal de AED functioneren?

Een AED heeft een statusindicator en test zichzelf. Is er iets niet in orde dan geeft de AED een duidelijk signaal. Een AED vergt weinig onderhoud (De onderhoudsinterval voor een AED is 1 tot 4 jaar). Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het vervangen van electroden en accu’s. Dit is eenvoudig zelf te doen. Ook zijn er servicecontracten mogelijk waarbij u er helemaal geen omkijken naar heeft.

Welke AED kan ik het best aanschaffen?

De functie van een AED is om effectief te defibrilleren na een hartstilstand (circulatiestilstand). De onderlinge verschillen tussen de AED’s zijn voornamelijk te vinden in de ondersteunende functies en gebruikersafhankelijke mogelijkheden. Toch  kan het zijn dat bepaalde AED's meer geschikt voor uw situatie, onze specialisten kunnen u hierover vrijblijvend adviseren.

Waar bewaar ik de AED?

De AED kunt u het best bewaren op een overdekte vaste plaats die makkelijk bereikbaar is. Als er meer mensen zijn die de AED bedienen, laat iedereen dan weten waar hij is. Zorg dat de AED niet in de weg hangt of ligt en u kunt de AED niet in een te vochtige ruimte bewaren zoals een badkamer of een sauna.

Welke accessoires worden aanbevolen?

Vrijwel alle AED’s worden gebruiksklaar geleverd, maar een aantal nuttige accessoires ontbreken soms. U heeft in ieder geval een reanimatiesetje nodig. DIt is een tasje met een mond-tot-mond beadmingsmaker, een scheermes, kledingschaar, handschoenen en een handdoekje. Ook moet de AED altijd goed bereikbaar zijn en dus zijn een wandbeugel en/of wandkast aanbevolen. Is er sprake van een diefstalrisico; kies dan voor een wandkast met alarm.

Wat is de levensduur van een AED?

De meeste AED's worden natuurlijk vrijwel nooit gebruikt en daardoor zou je denken dat er niet of nauwelijks sprake is van slijtage. Echter doen alle AED's bijna dagelijks zelftesten en daarbij worden de meeste onderdelen getest alsof het een inzet is. Intern zal de AED's dus regelmatig een schok afgeven om de condensator te testen, hierbij komt veel energie vrij. Tijdens zo'n periodieke zelftest kan er dus een onderdeel defect raken en zal de AED een storingsmelding geven. Is de AED dan buiten de garantieperiode, dan zit er niets anders op dan de AED te vervangen. Reparaties op AED's buiten de garantieperiode worden vrijwel nooit uitgevoerd. Ook door veroudering van de de gevoelige electronica loopt de betrouwbaarheid met de jaren  terug. Dit is bijvoorbeeld erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder de AED wordt opgeslagen. In een ruimte met een constante (kamer)temperatuur, lage luchtvochtigheid verloopt het verouderingsproces wat langzamer, maar na circa 10 jaar is het raadzaam om de AED preventief te vervangen om zo storingen voor te zijn.

Kan ik een AED buiten plaatsen?

Een AED in een buitensituatie plaatsen is gelet op levensduur en betrouwbaarheid niet eenvoudig. Zowel de elektroden als de accu zijn zeer slecht bestand tegen vorst. Maar ook temperatuurswisselingen, invloed van zonlicht en luchtvochtigheid zijn van invloed op de technische staat van de AED. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het risico van diefstal en vandalisme. De afgelopen jaren zijn er verschillende buitenkasten op de markt verschenen, maar in veel gevallen bleken die achteraf niet te voldoen met storingen als gevolg. Wij adviseren dus altijd eerst goed na te gaan of er alternatieven zijn en als er echt een buitenkast noodzakelijk is te kiezen voor een model met thermostaat geregelde verwarming en hygrostaat geregelde ventilatie. 

Is een onderhoudscontract verplicht?

Een onderhoudscontract afsluiten is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Hoewel de meeste AED's geen specifiek onderhoud vereisen en kan worden volstaan met het tijdig vervangen van de elektroden en accu's gebeurt dit in de meeste gevallen niet zorgvuldig. In de praktijk blijkt dat men deze taak in veel gevallen verwaarloosd en dat daardoor de AED niet gebruiksklaar is. Dat is zonde van de investering en kan letterlijk voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Wanneer wij voor u het onderhoud mogen doen, kunt u erop vertrouwen dat de AED altijd inzetbaar is. En is er onverhoopt een keer een storing of update noodzakelijk dan zijn wij ook voor u klaar! Het prijsverschil tussen zelf tijdig de accu's en elektroden aanschaffen of een all-in servicecontract is slechts enkele tientjes meer scheelt een hoop zorgen.